Παθήσεις

Παθήσεις Θυρεοειδούς

  • Υποθυρεοειδισμός
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Βρογχοκήλη
  • Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto, νόσος Graves)
  • Υποξεία θυρεοειδίτιδα
  • Όζοι θυρεοειδούς
  • Καρκίνος θυρεοειδούς

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων (της γλυκόζης που προέρχεται από τις τροφές που τρώμε) που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η κύρια αιτία είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ή η μειωμένη της δράση ή ο συνδυασμός και των δύο.

Διαβήτης κύησης

Ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο. Συμβαίνει σε ποσοστό 4-8 % των κυήσεων, συνήθως χωρίς σύμπτωμα. Γι’ αυτό το λόγο ΟΛΕΣ οι εγκυμονούσες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης με εξέταση καμπύλης σακχάρου.

Παχυσαρκία και Μεταβολισμός

Η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα μείζον πρόβλημα υγείας που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αλλά και την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Δυσλιπιδαιμία

Ο όρος δυσλιπιδαιμία επικράτησε του όρου υπερλιπιδαιμία καθώς διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα (δυσ-λιπιδ-αιμία) λογίζουμε τόσο την αύξηση (ολικής χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων) όσο και την ελάττωση (HDL) των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών από την οποία προκαλείται βλάβη στον οργανισμό.H δυσλιπιδαιμία είναι μαζί με την υπέρταση , το κάπνισμα , τον σακχαρώδη διαβήτη και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης. Η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της διαταραχής των λιπιδίων και της ανάπτυξης αθηρωματικών βλαβών στο αγγειακό τοίχωμα, είναι γνωστή πριν από τουλάχιστον 6 δεκαετίες. Η υπολιπιδαιμική αγωγή, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση των στατινών στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά όπλα της προληπτικής ιατρικής και το ερευνητικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο. Διαρκώς αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των μελετών που δημοσιεύονται σε σχέση με τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Η αυξημένη LDL  αποτελεί τον κύριο στόχο της αντιλιπιδαιμικής θεραπείας και οι στατίνες είναι η πλέον αποτελεσματική κατηγορία φαρμάκων για την ελάττωσή της.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα των οστών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική "αποδυνάμωση" του οστού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των καταγμάτων και να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η απώλεια της οστικής μάζας είναι  σταδιακή και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα ή άλλα προειδοποιητικά σημεία.

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ή αιμορραγίες στο μεσοδιάστημα (μεταξύ δυο περιόδων) μπορούν να συμβούν σε όλες τις γυναίκες και να είναι είτε τυχαίο και μοναδικό γεγονός, είτε να οφείλονται σε ορμονική διαταραχή, είτε να σχετίζονται με παθολογική κατάσταση της μήτρας ή του οργανισμού. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να διερευνώνται και να αποκλείονται η τυχόν ύπαρξη ινομυωμάτων στη μήτρα, η ύπαρξη πολυπόδων, οι κακοήθειες ( καρκίνος ενδομητρίου, καρκίνος τραχήλου, κλπ ), επιπλοκές πιθανής εγκυμοσύνης, παθολογικά αίτια του οργανισμού (όπως για παράδειγμα οι αιματολογικές διαταραχές της πήξης και οι παθήσεις νεφρών και ήπατος), οι ενδοκρινοπάθειες (δυσλειτουργίες θυρεοειδούς, κλπ), το stress, το υπερβολικό αδυνάτισμα, η λήψη φαρμάκων κλπ.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συχνότερη διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών και η πιο συχνή ενδοκρινοπάθεια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Παρ’ όλα αυτά, το σύνδρομο παραμένει αδιάγνωστο σε ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών. Τα κύρια συμπτώματα είναι οι ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως (περιόδου) ή ακόμα  η απουσία της, η αυξημένη τριχοφυΐα, η ακμή, η ανδρικού τύπου αλωπεκία και η παχυσαρκία.